پلان استراتیژیک 1398-1402 اداره ملی ستندرد (انسا)
به تاریخ (28جوزا) 1398 نشست به منظور امضاء پلان استراتیژیک چارچوب پنج ساله با حضور داشت دوکتور محمد موسی عَلَمی رئیس عمومی اداره ملی ستندرد، نماینده مرکز تجارت بین المللی( ITC ) ،معاونین ،روسا و کارمندان اداره انسا در تالار جلسات این اداره تدویر یافت.
در نخست دوکتور محمد موسی عَلَمی رئیس عمومی اداره ملی ستندرد بعد از خوش آمد گویی به حاضرین گفت پلان استراتیژیک یک تلاش منظم و مستمر است که زیرساختهای تصمیمگیری و اجرا را در ادارات شکل میدهد. این تلاش سبب میشود تا مشخص کنیم که اداره چی هست، چه چیزی را ارائه میکند، چرا این محصول را ارائه میدهد و برای چه کسی ارائه میکند. برنامه استراتژیک، سندی است که در آن اهداف اداره، فعالیتهای مورد نیاز جهت رسیدن به اهداف و همچنین تمامی عناصر حیاتی مشخص شده در طول برنامه ریزی را در بر میگیرد.
رئیس عمومی اداره انسا امضاء پلان استراتیژیک را یک امر مهم خوانده و از تیم تخنیکی که متشکل از نماینده مرکز تجارت بین المللی ، معاونیت تخنیکی، ریاست ارزیابی مطابقت، ریاست تدوین ستندرد ها، ریاست پلان و پالیسی و سایر بخش ها که در ساختن این پلان به صورت منظم سهیم بودند، ابراز تشکری کرد. وی اضافه نمود که تمامی اهداف اداره انسا در پلان گنجانیده شده است. وی به تمامی بخش های اداره انسا تاکیید نموده گفت از هیچ نوع تلاش جهت عملی شدن این پلان دریغ ننمایند.
سپس داکتر مجیب الرحمن خطیر نماینده مرکز تجارت بین المللی همکاری جزئی با انسا را مهم خواند و گفت این مرکز تطبیق کننده پروژه توسعه و تجارت جهانی در افغانستان میباشد که بر اساس آن استراتیژی ملی صادارات افغانستان سال گذشته منظور شد. که پلان استراتیژیک اداره انسا نیز جزء استراتیژی ملی صادرات افغانستان است که مصونیت مواد غذائی و کیفیت اموال صادراتی افغانستان در بازار های جهانی را در بر میگیرد.
آقای خطیر علاوه کرد که اولویت های این پلان قبل از ترتیب نمودن شناسائی و تثبیت شده است و کیفیت تولیدات، صادرات و واردات از موارد مهم شناخته شد. ایشان در ادامه سخنان خویش به موارد ذیل اشاره نمود:
- بهبود کیفیت صادرات، واردات، حفاظت از صحت و محیط زیست.
- تغییرات کلی و اساسی فعالیت های تجاری و اقتصادی افغانستان.
- افغانستان یک کشور صادرات محور است.
- نقش انسا در سکتور اقتصادی افغانستان مهم است.
- پلان استراتیژیک انسا کمک میکند تا 50% به اهداف تعیین شده برسیم.
سپس محترم احسان جلالزی معاون اداری و امور مالی اداره ملی ستندرد در مورد شناخت پلان استراتیژیک و اهمیت آن صحبت های همه جانبه نموده گفت برنامه ریزی یا پلان استراتژیک امکان پیشبینی آینده و تجسم آن بر اساس روندهای جاری و در نتیجه امکان اثرگذاری بر نیرویهای موثر در تغییر سازمان ها را فراهم میکند به عبارتی این سند، نقشه راهی است که نشان میدهد باید چه مسیری را طی کرد تا به اهداف بلندمدت خود رسید که این خود بیان کننده آنست که اداره ملی ستندرد به طرف یک مسیر روشن در حرکت است. آقای جلالزی وجود پلان استراتیژیک را یک دستآورد مهم خوانده افزود تیم با تمام تعهدات و توانائی های شان برای ساختن این پلان استراتیژیک سخت کار کردند که این پلان مسیر، اهداف و نتایج مان را مشخص ساخته و تمامی ابعاد تخنیکی و حقوقی را دارا است که قانون ستندرد سازی صلاحیت ها اداره و پلان استراتیژی عرصه این فعالیت ها را مشخص میسازد.
معاون اداری اداره ملی ستندرد حمایت از سکتور خصوصی، رشد تولیدات، توسعه صادرات، رشد اقتصاد ، تقویه اقتصاد و زندگی بهتر مردم را از وظایف مهم اداره دانسته که همه این موارد در پلان گنجانیده شده وی خاطر نشان ساخت که جوابگویی اداره انسا به ملت توسط این استراتیژیک پلان است.
در اخیر محترم خواجه جاوید صدیقی معاون تخنیکی اداره ملی ستندرد در مورد اهمیت و تاریخچه پلان ستراتیژیک صحبت نموده گفت سیر تکامل و انکشاف فعالیت های انسان ضرورت به پلانگذاری و سیستم اداری را به طور قابل ملاحظه حایز اهمیت نموده است. نظر به گسترش و تنوع فعالیت ها ادارات و موسسات امروز، به حدي پيچيده شده اند كه بدون اقدام به پلانگذاری هاي دقيق، امكان تداوم را ندارند. پلانگذاری ها مستلزم شناخت وضیعت و آگاهي از فرصتها و تهديدهاي آینده، و پيش بيني روش ها می باشد. قبل از 1960 روش پلانگذاری به صورت جامع رایج بوده که این روش با مشکلات عدیده مواجه گردید که ایجاب استفاده مدل های پلانگذاری بدیل می نمود. یکی از روش های پلانگذاری پیشنهاد شده "پلانگذاری استراتژیک" می باشد که در جهت اصلاح و حل نواقص پلانگذاری برای سازمان ها مطرح گردیده است می باشد.
پلانگذاری استراتژیک با درو اندیشی، پویایی و انعطاف پذیری به صورت سیستماتیک می تواند دورنمای دقیقتر و سازماندهی شده را برای اداره ترسیم نماید.
در ادامه افزود، پلان استراتژیک اداره ملی ستندرد با روش علمی و تحلیل همه جانبه داخلی اداره و عوامل تاثیر گزار بیرونی تدوین گردیده که دورنمای 5 ساله اداره ملی به صورت واضیح ترسیم می نماید. آقای صدیقی با بیان اینکه پلان استراتژیک 5 ساله این اداره با اهداف واضیح، قابل سنجش و دسترس و اولویت بندی منظم شاخصه ها پلان تهیه شده را یکی از علمی و عملی ترین پلان های تدوین شده در سطح کشور دانسته و اضافه نمود که تهیه این پلان با همکاری سازمان تجارتی جهانی طوری تنظیم گردیده که جواب گوی خواسته های اقتصادی و تعهدات بین المللی با درنظرداشت حوزه کاری این اداره برای 5 سال آینده می باشد.
در اخیر معاون تخنیکی اداره ملی ستندرد از آماده شدن پلان عمل برای تطبیق پلان استراتژیک یاد آوری نموده و پیشنهاد تهیه پلان نظارتی را دادند و ضمن خواستار سهم فعال رؤسا، آمرین و نهادهای همکار در تطبیق این پلان شده و از تیم کاری که در تهیه این پلان از هیچ نوع سعی و تلاش دریغ نورزیده و صادقانه کار نمودند اظهار سپاس و قدردانی نمودند.